Bir bankada işlem yapmak istiyorsanız, mutlaka vadesiz hesap açtırmanız gerekir. Bankalarda herkesin adına açılan vadeli hesap farklıdır. Bankalar, müşterilerini ayırt edebilmek ve müşterilerinin güvenli işlem yapabilmesini sağlamak amacıyla her müşterisi için farklı şekilde müşteri numarası ve hesap numarası belirler. Yani bir bankadan 3 defa hesap açtırsanız bile açtırdığınız her hesabın numarası farklı olacaktır. Bankalardan işlem yapmak isteyen kişilerin en çok merak ettikleri ise banka kartında hesap numarası nerede yazar sorusudur.
Bankada açtırdığınız hesabı kullanarak havale, EFT, para çekme, para yatırma, otomatik ödeme yapma, yatırım hesabı açma, kredi başvurusu yapma, kredi kartı başvurusu yapma gibi pek çok işlemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bankada bulunan hesabınızı daha rahat kullanabilmeniz için size bir hesap kartı verilir. Bu hesap kartında hesap numarası yer almaz. Hesap numaranızı öğrenmek için banka şubelerine gitmeniz, mobil ya da internet bankacılığını kullanmanız gerekir. Bunun dışında hesap numaranızı öğrenebileceğiniz yöntemler ise her banka için farklılık gösterebilir.
Banka kartında hesap numarası nerede yazar?
Banka kartının üzerinde bulunan rakamları pek çok kişi hesap numarası zanneder. Aslında bu numaralar kartınıza ait numaradır. Banka katınızı kullanarak artık pek çok online alışveriş sitesinden alışveriş yapabilirsiniz. Banka kartınızın üzerinde bulunan rakamlar, son kullanma tarihi ve arkasındaki güvenlik kodu ile online alışveriş yapmanız sağlanır. Bunun dışında, kartınızın üzerinde bulunan rakamlar bir işe yaramaz. Bankaların bazıları küçük numaralar ile IBAN ya da hesap numaranızı banka kartınızın üzerine yazabilirler. Ancak kartınız kaybolduğunda ya da çalındığında hesabınız boşaltılabilir. Bu gibi olumsuzlukları önlemek yani güvenliğinizi sağlamak için banka kartınızın üzerinde hesap numaranız bulunmaz. Hesap numaranızı öğreneceğiniz yolları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
- Banka hesap numaranızı sesli yanıt sisteminden yani müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz. Bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak “hesaplar” bölümünden müşteri hizmetlerine bağlanabilirsiniz. Dilerseniz, hesap numaranızın mesaj ile gönderilmesini de talep edebilirsiniz.
- Bankanızın internet bankacılığını kullanarak hesabınızı öğrenebilirsiniz. Bunun için müşteri hizmetlerinden ya da bankanızdan öncelikle internet bankacılığı müşterisi olmanız gerekir. Sonra bankanızın internet sitesinden giriş yaparak “hesaplarım” bölümüne gelebilir ve hesap numaranızı kolayca görüntüleyebilirsiniz.
- Bankanızın mobil şubesini kullanarak da hesabınızın numarasını öğrenebilirsiniz. Bunun için de bankanızın mobil uygulamasını cep telefonunuza indirerek giriş yapmanız gerekir. Ardından hesaplarım bölümüne gelerek dilediğiniz hesabın numarasını kolayca görüntüleyebilirsiniz.
- Hesabınızın numarasını öğrenmek için ATM’leri de kullanabilirsiniz. Size en yakın banka ATM’sine giderek banka kartınızı taktıktan sonra hesabınızın tüm bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.
- Hesap numaranızı, banka şube kodunu ya da IBAN numarasını öğrenebilmek için banka şubelerine de gidebilirsiniz. Müşteri temsilcilerine giderek hesap numaranızı öğrenmek istediğinizi söylediğinizde, yazılı olarak alabilirsiniz.
Banka kartında hesap numarası nerede yazar diye merak edenlerin banka hesap numaralarını öğreneceği yollar bunlardır. Burada önemli olan başka bir noktadan daha bahsedelim. Banka hesabınızdan işlem yaptığınızda ve dekont aldığınızda hesap numaranız yazmaz. Dekontların da çalınması ya da kaybolması ihtimaline karşılık bankalar, hesap numaranızı dekontlarda da gizli tutar.
IBAN numarasında hesap numarası var mıdır?
Vakıfbank ya da Ziraat bankası gibi bankaların kartlarının üzerinde IBAN numaranız yazabilir. Tüm bankaların size tanımladığı IBAN numarasında, hesap numaranız da yer alır. TR ile başlayan IBAN numarasında son haneler genellikle hesap numaranıza aittir. Hesap numaranız bankaya göre değişir. Bazı bankalarda son altı hane hesap numarası olurken bazılarında son 7 hane hesap numaranıza ait olabilir.
Ziraat Bankası hesap numarası nerede yazar?
Ziraat Bankasının şube kodu 3 ya da 4 haneli olmaktadır. Hesap numarası ise 8+4 şeklinde yazar. Ziraat Bankasının IBAN numarasından hesap numaranızı öğrenmek isterseniz de son 16 hanesine bakmalısınız. Bu numaranın son 16 hanesi, hesap numaranızı ifade eder. İlk 4 numarası şube kodudur.
Halkbank hesap numarası nerede yazar?
Halkbank hesap numaraları da toplamda 12 handen oluşur. Numaradaki ilk 4 hane şube kodunu ifade eder. Para transferi yaparken ya da para alırken mutlaka şube kodunu da vermeniz gerekir. Kalan 8 numara ise hesap numaranızı gösterir.
Garanti Bankası hesap numarası nerede yazar?
Garanti banka kartında hesap numarası nerede yazar diye merak ediyorsanız, bu sorunun cevabını kartınızda bulamayacağınızı söyleyelim. Çünkü banka hesap numaranız Garanti bankasının kartında yazmaz. IBAN numaranızın son 1 hanesi banka hesap numaranızı ifade eder. İlk 4 hanesi şube kodunu, son 7 hanesi de hesap numaranızı gösterir.
Yapı Kredi hesap numarası nerede yazar?
Yapı Kredi hesap karıtınız ön yüzünde hesap numaranız, kart numaranız ve adınız-soyadınız yer alır. Bu bankanın hesap kartında hesap numaranızı bulabilirsiniz. Eğer IBAN numaranız yazıyorsa, son 12 hane hesap numaranızı ve şube kodunuzu ifade eder. Buna göre ilk 4 hane şube kodu, son 8 hane ise hesap numaranızdır.
Akbank hesap numarası nerede yazar?
Akbank şube kodu genellikle 4 hanelidir ancak bazı şubelerin kodları 1, 2, ya da 3 haneli olabilir. Bu durumda başına sıfır koyarak 4 haneye tamamlamanız gerekir. Akbank hesap numarası ise 7 hanelidir. Bu durumda IBAN numaranızın son 11 hanesi, hesap numaranız ve şube kodunuzu gösterecektir.
İş Bankası hesap numarası nerede yazar?
İş Bankasının hesap numarası da 7 basamaklıdır. Şube kodu ise her bankada olduğu gibi 4 basamaklıdır. Eğer şube kodunuz 2 ya da 3 haneli ise başına sıfır koyarak 4 rakama tamamlamanız gerekir. İş Bankasının hesap kartının ön yüzünde müşteri numaranız, kart numaranız, hesap numaranız gibi bilgiler yer alır. Bu nedenle İş Bankasının hesap kartı oldukça kullanışlıdır. Eğer kartın ön yüzünde IBAN numaranız varsa, son 11 hanesi şube kodunuzu ve hesap numaranızı gösterecektir.