Bankalar, önceki yıllarda personel alımlarını yalızca mülakat sınavları ile yapmaktaydı. Güzel bir öz geçmişiniz varsa ve yapılan mülakatlarda yeterli görüldüyseniz, hemen size uygun bir bölümde işe başlardınız. Ancak son yıllarda bankacılık mesleğine olan ilginin artması ve bu bölümden mezun olanların sayısının fazlalaşması sonucunda, bankalara alımlar sınavla yapılmaktadır. Banka sınavları 2020 yılında hangi bankalar için yapılır, bu sınavların detayları nelerdir açıklayalım;
Banka sınavları 2020 hangi bankalar tarafından yapılır?
Mesleğinizi bankacılık olarak seçtiyseniz, öncelikle bir sınava tabi tutulacağınız, ardından da mülakat sınavına gireceğiniz hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bazı bankalar yapacakları sınavlar için KPSS şartı aramaktadır. Bazıları ise kendi bünyelerinde sınav yaparak personel alımı yapmaktadır. İlk aşama olan banka sınavlarına iyi hazırlanmanız gerekir. Banka sınavları 2020 yılında Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Merkez Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Yapı Kredi Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası tarafından yapılmaktadır. Bu bankalar bazı dönemlerde duyuru yaparak sınav tarihlerini ve hangi koşullarda personel alacağını açıklar.
Banka sınavları için nasıl hazırlanmalısınız?
Hem 2020 yılında hem de daha sonraki yıllarda banka sınavlarına nasıl hazırlanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Hazırlık aşmasına iki yönlü olarak bakmalısınız. İlk aşamada yapılacak olan yazılı sınavla ilgili araştırmalar yapmanız gerekir. Bu sınavlar genellikle genel kültür ve yetenek sınavları olur. Geçmiş yıllarda çıkan soruları referans alarak hazırlanabilirsiniz. Banka sınavları genellikle geçmiş yıllarda çıkan sorularla benzer şekilde yapılır.
İkinci sınav aşaması ise mülakatlardır. Her banka kendi mülakat sınavlarında, kendi bankaları ile ilgili bilgiler sorar. Girmek istediğiniz banka ile ilgili çeşitli bilgileri araştırmanız gerekir. Ne zaman kurulduğu, nerede kurulduğu, şu andaki genel yönetim başkanı, hangi illerde faaliyet gösterdiği, ne kadar şubesi ve ne kadar personeli olduğu, hangi alanlarda hizmet verdiği, özellikle yatırım alanlarında hangi hizmeti verdiği gibi bilgilere çok iyi hazırlanmanız gerekir.
Banka sınavları 2020 zorluk derecesi nasıldır?
Banka sınavlarının zorluk dereceleri, alım yapılacak olan departmana ve alım yapacak olan bankaya göre değişmektedir. Şu anda en zorlu sınav, müfettiş yardımcılığı için yapılmaktadır. Görev alacağınız departmana göre gireceğiniz sınavın zorluk seviyesi de artar. Uzman yardımcılığı, iç kontrolör sınavları, gişe elemanı, servis görevlisi, çağrı merkezi elemanı, banka görevlisi, Management Trainee gibi departmanlar için yapılan sınavların zorluk dereceleri farklılık gösterecektir.
Banka sınavları 2020 başvuru aşamasında, hangi alanda başvuru yapacağınızı çok iyi belirlemeniz gerekir. Bunun için de bankaların yapacakları alım ve başvuru koşullarını çok iyi takip etmelisiniz. Bazı departmanlar için deneyim aranmaktadır. Başvurduğunuz departmanın koşullarına tam olarak uyduğunuzdan emin olduktan sonra sınav ücretlerini yatırmanız ve sınava girmeniz gerekir.
Banka sınavları mülakat aşmasında elenmek, hangi sonuçları doğurur?
Banka sınavları 2020 için önemli koşullardan biri “kendi bankalarının mülakat aşmasında elenmemiş olmaktır.” Eğer yazılı testten başarı ile geçtiyseniz, mülakat sınavlarına alınırsınız. Mülakat sınavında başarısız olmanız ise, bu bankanın bir sonraki sınavına girseniz bile bu bankada çalışamayacağınız anlamına gelir. Çünkü özeller de dahil olmak üzere pek çok banka, bütün departmanları için daha önce mülakat sınavına girmemiş olmak şartını aramaktadır. Bu koşul, özellikle müfettiş yardımcılığı sınavları için istenmektedir.
Banka sınavları 2020 genel yetenek ve genel kültür soruları nasıldır?
Bankalar, genel yetenek ve genel kültür olmak üzere iki aşmalı sınavlar yapar. Bazı bankalar, iktisat ve işletme derslerinden de sınav yapmayı tercih ederler. Tıpkı KPSS gibi yapılan bu sınavlar, genellikle zorluk derecesi yüksek olan departmanlar için yapılır. Ancak her departman için ilk aşamada genel kültür ve genel yetenek sorularından geçmeniz gerekir. Genel kültür soruları, Türkiye ve dünya gündeminde olan finansal gelişmeleri içerir. Genel yetenek sorularında ise sözel okuma, okuduğunuzu anlama, basit işlemleri çözme hızınız ve görsel hafıza gibi testler yapılır. Bu sorulara, daha önce de açıkladığımız gibi geçmiş yıllarda çıkan soruları referans alarak hazırlanabilirsiniz.
Banka sınavları 2020 yılında ve daha önceki yıllarda, yalnızca bilgiye değil hızlı işlem yapabilme kabiliyetinizi ölçmeye, sözel okuma kabiliyetinize ve değerlendirme yapabilme seviyenizi ölçmeye uygun olarak hazırlanmaktadır. Bundan sonraki yıllar için de aynı şekilde hazırlanacağı tahmin ediliyor.
2020 banka sınavlarına girerken nelere dikkat edilmelidir?
Banka sınavları 2020 başvurusu yapmadan önce, bu sınavların başvuru şartlarını, ne zaman yapılacağını ve sınavlarla ilgili yapılan tüm açıklamaları çok iyi takip etmeniz gerekir. Başlıca takip etmeniz gerekenler ise;
- Sınavlarda baraj uygulanıp uygulanmayacağı
- Yaş şartının olup olmadığı
- Sınavlarda hangi konulardan sorumlu tutulacağı
- Yabancı dil zorunluluğu olup olmadığı
- Askerlik şartı olup olmadığı
- Banka personel alımlarında bölgesel olarak kontenjan olup olmadığı
- Bankacılık deneyimi istenip istemediği
2020 banka sınavları nereden takip edilir?
2020 banka sınavları için bankaların internet sitelerini takip edebilirsiniz. Bankaların büyük bir kısmı, memur sitelerine ya da iş ilanı sitelerine de ilan vermektedir. Buralardan da ilan takibi yaparak personel alımı yapılıp yapılmayacağını öğrenebilirsiniz. Ayrıca güncel haber sitelerini takip ederek de bankaların sınavları ile ilgili ilanlara ulaşabilirsiniz.
Banka sınavlarına hazırlık ne zaman başlamalıdır?
Banka sınavlarına girmek istiyorsanız, hazırlanmaya en az bir yıl önceden başlamanız gerekir. Çünkü her bankanın departmanları için yapacağı sınavların koşulları ve aşamaları genellikle aynıdır ve her yıl tekrarlanır. Bir önceki yılı referans alarak hangi departman için hangi konulara çalışmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Banka sınavları başvuru aşamasında genellikle duyuru ile başvuru arasında 10 günlük süre bulunur. Bu süre içinde başvurunuzu yapmanız gerekir. Başvurular alındıktan sonra sınav tarihi arasında da 15 günlük süre bulunur. Toplamda sınava girmek için 25 günlük süreniz vardır ve bu süre çalışmak için yeterli değildir. Bu nedenle çalışmalarınıza çok daha öncesinden başlamanız gerekir.