Bu yazımızda sizlere çek kırdırma işleminin ne olduğu ve nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. Ek olarak sizlere çek kırdırma işleminin nasıl yapıldığını da aktaracağız.
Çek kırdırmanın yanında sıklıkla karşılaşılan çek bozdurma ve çek cirolama işlemlerinden de bahsedeceğiz. İlk olarak “Çek kırdırma nedir?” sorusunun yanıtını verelim.
Çek Kırdırma Nedir?
Vade süresi henüz gelmemiş olan çekin, vade süresinden önce banka yada faktoring firma tarafından bozdurulmasına “Çek kırdırma” denir.
Çek kırdırma işlemi belli oranlar dahilinde yapılır. Bu oranlara da çek kırdırma komisyon oranı yada çek kırdırma faiz oranı denilir.
Faktoring firmalar bankalara kıyasa biraz daha yüksek oranlarla çek kırdırma işlemi yapmaktadır. Fakat bu bir dezavantaj gibi görünse de faktoring firmalarda çek kırdırma işlemi yapmanın avantajları da bulunmaktadır.
Dilerseniz daha önce paylaştığımız “Çek kırdırma hesaplaması nasıl yapılır?” başlıklı yazımızı okuyarak hem bankaların, hem faktoring firmaların faiz/komisyon oranlarını hesaplayabilir ve incelemelerde bulunabilirsiniz.
Çek Kırdırma Nasıl Yapılır?
Çek kırdırma işlemi yapmak için öncelikle bir banka yada faktoring firmasına, yada çek kırdırma yapan şirket ve şahıslara giderek durumu izah etmeniz gerekmektedir.
Çek kırdırma işlemi öncesinden çek kırdırma işlemini yaptırmak isteyen kişinin kredi notu, finansal geçmişi ve gelir düzeyi göz önüne alınır. Daha sonra bu faktörler değerlendirilerek çekin risk durumu göz önünde bulundurulur.
Daha sonra size çek kırdırma komisyon tutarı teklif edilir, aklınıza yatarsa elinizde bulunan çekin ciro edilmesi gerekir. Buraya kadar anlaşıldıysa, çek cirolama nedir? sorusunun yanıtına geçelim.
Çek Cirolama Nedir?
Çek cirolama, çek üzerine hakkı bulunan firma yada kişinin, çekte bulunan haklarını bir başka firma yada kişiye devretmesine denilir. Kısacası, çeki başkasına devretme işlemine “Çek cirolama” denir.
Çek Cirolama Nasıl Yapılır?
Çek cirolama işlemi için, çek kırdırmak istediğiniz faktoring firma, banka yada kuruluş size bu konuda yardımcı olacaktır. Firma sahibi değilseniz, şahıs olarak çek sahibiyseniz, çekin arka kısmına isminizi ve soyadınızı yazarak imzalamanız yeterli olacaktır.
Eğer firma sahibiyseniz, çekin arka kısmına firmanızın kaşesini basmanız gerekmektedir. Çek cirolama işlemi yapıldıktan sonra, cirolanan çek artık “Hamiline çek” durumundadır.
Hamiline çek nedir?
Çek sahibinin, elinde bulunan çekin arka kısmına adını, soyadını ve imzasını atması sonrasında çekin kimin eline geçerse onun olmasına “Hamiline çek” denir.
Tüm bu başlıklar halinde anlattığımız kavramlar, çek kırdırma işleminin detaylarını kapsamaktadır. Çek kırdırma konusunda dikkatli olmalı, yüksek komisyon ve faiz oranlarından ziyade, daha düşük oranlarla çek bozdurma işlemi yapabileceğiniz firma, banka yada kişileri araştırmanızı öneririz.