Çek Kırdırma Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Çek kırdırma hesaplama işlemi, bankaları ve faktoring firmaların çek kırdırma komisyon oranlarına bağlı olarak gerçekleştirilir. Günü gelmemiş çeki bozdurma durumunda ne kadar komisyon ödenir? İşte çek kırdırma ve faktoring hesaplama ile ilgili tüm detaylar…

İlginizi Çekebilir: Çek kırdırma nedir? Çek kırdırma nasıl yapılır?

Çek Kırdırma Oranları Nasıl Hesaplanır?

Çek Kırdırma Faiz ve Komisyon Oranları Nasıl Hesaplanır?

Çek tarihinden önce çek kırdırma işlemi yapıldığında, bankalar veya çek kırdırma işlemi yapan faktoring firmalara göre değişiklik göstermektedir.

Uzun vadeli bir çekin, kısa vadeli çeke göre kırdırma faiz oranı daha fazladır. Bu sebeple çek kırdırma komisyon oranı belirlenirken faiz oranı, çekin vadesine, büyüklüğüne göre değişiklik arz etmektedir.

Çeki düzenleyen kişi yada kuruma ait olan kredi notunun yüksek yada düşük olması da, çek kırdırma durumunda ödenecek olan faiz oranınında değişiklik göstermektedir.

Dolayısıyla çek kırdırma hesaplamasında, çekin satın alınması durumunda ne kadar risk içerdiğine bağlı olarak doğru orantılı bir şekilde komisyon oranı yükselir, yada azalır. Kısaca özetleyecek olursak, çek kırdırma faiz oranları aşağıdaki durumlara göre değişiklik gösterir.

Çek kırdırma oranlarını etkileyen faktörler;

  • Çeki kırdıracak kişinin kredi notu
  • Çekin miktarı
  • Çekin vade sayısı
  • Çek kırdırma işlemini yapacak olan banka yada faktoring firması

Faktoring Hesaplama (Faiz/Komisyon Oranları)

Faktoring Hesaplama ve Komisyon Oranları

Faktoring firmalarının çek kırdırma komisyon oranları, bankaların çek kırdırma faiz oranlarına göre daha yüksektir. Bunun sebebi ise, bankalara oranla çek bozdurma işleminin daha hızlı gerçekleştirilmesidir.

Ayrıca bankalar risk oranı yüksek olan çeki kırdırmakta zorluk çıkarmakta, hatta çoğu banka, risk oranı yüksek olan çeki kırdırma işlemi yapmamaktadır.

Faktoringler ise risk oranı yüksek çekleri de bozmaktadır. Dolayısıyla komisyon oranı da, düşük risk içeren çeke göre daha yüksektir.

Faktoring hesaplama konusuna geldiğimizde, faktoring firmaların çek komisyon oranları %1 ve %15 oranında değişmektedir. Yukarıda da bu değişime sebep olan faktörleri size sıralamıştık.

Aşağıda faktoring çek kırdırma oranlarını çek riskine göre renkli olarak aktardık. Yeşil olan çok düşük, sarı olan orta risk, kırmızı olan yüksek risk içeren çeke ait olan kırdırma hesaplamasıdır.

Çok düşük risk içeren 10.000 TL olan çekin kırdırılması durumunda ortalama olarak 100-500 TL komisyon bedeli alınır.

Orta derecede risk içeren 10.000 TL olan çekin kırdırma işleminde ise 500-700 TL komisyon bedeli alınır.

Yüksek risk içeren 10.000 TL olan çekin kırdırma işleminde 1.000 – 1.500 TL kırdırma komisyon bedeli alınır.

Yukarıda vermiş olduğumuz çek kırdırma komisyon oranı hesaplama bilgileri, tamamen örnek olarak verilmiştir. Gerçek komisyon oranları, çekin risk durumu ve vade sayısı ile çek miktarının büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Bankada Çek Kırdırma (Güncel Faiz Oranları)

Türkiye’de bulunan bir çok banka çek kırdırma işlemi gerçekleştirmektedir.

Ziraat Bankası, QNB Finansbank, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Buganbank, HCBC, ING Bank faturasız çek kıran bankalardır.

Yukarıda çek kırdırma işlemi yapabileceğiniz bankaları listeledik. Komisyon oranları ise bu bankaların şubelerine gidip bizzat sormanız durumunda hesaplama işlemiyle daha net bir cevap olacaktır.

Çek kırma oranlarının 2019 yılına ait oranlarından bahsettik. 2020 yılında çek kırma oranları, ekonominin durumuna göre farklılık gösterebilir.

İlginizi çekebilir: Bankaların çalışma saatleri 2019

Yorum yapın