Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Karlı Mı? Teşvik ve Devlet Desteği Ne Kadar?

Lavanta yetiştiriciliği hakkında sizler için hazırlamış olduğumuz bu makale de Lavanta nedir? Lavanta bitkisi hangi bölgelerde daha çok yetişir? Lavanta yetiştiriciliği nasıl yapılır? Lavanta ekimi nasıl olmalı? Lavanta tohumu fiyatı ne kadar? Lavanta yetiştiriciliği devlet desteği var mı? Varsa ne kadar? Lavanta yetiştiriciliğinin ortalama maliyeti ve pazarı ne kadardır? gibi soruların yanıtını vereceğiz.

Lavanta yetiştiriciliği ile ilgili hazırladığımız bu makalede elde etmek istediğiniz bilgiye daha kolay ulaşmanız için soruları başlıklar halinde hazırladık. İşte detaylar…

Lavanta Nedir? Lavanta Bitkisi Nerede, Hangi Bölgelerde Yetişir?

Lavanta bitkiler sınıfında çiçekler kısmına girmektedir. Bu sebeple Lavanta çiçeği olarak bilinir. Akdeniz ikliminin olduğu her alanda yetişebilen Lavanta çiçeği, genellikle dağlık alanlarda bulunur. Çok fazla suya ihtiyacı olmamasından dolayı bir çok arazide rastlanılabilir. Dağınık olarak yayılan Lavanta çiçeği güzel kokusu, şifa veren özellikleri ve mor rengi ile dikkat çeker.

Lavanta Çiçeğinin Genel Özellikleri

Lavanta 20 – 60 cm arasında boylara sahiptir. Görünüm olarak mor renge sahiptir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açmaktadır. Güneşi fazlasıyla sevmektedir. Suya çok ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Deniz iklimine hakim bölgelerde daha sık görülür. Kuru, kireç bakımından zengin toprakları sever.

Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

T.C  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Lavantanın vejetatif ve generatif yollarla üretilebilen bir bitki olduğunu açıklamıştır. Peki vejetatif ile generatif üretim nedir?

Vejetatif üretim: Yüksek yapılı bitkilerin yaprak, kök ve gövdelerinin, ana bitkiyle aynı genetik yapıya sahip yeni bireylerin oluşturulmasıdır.

Generatif üretim: Generatif çoğaltma aslında tohum ile çoğaltmadır. Çiçek açan bütün süs bitkilerinde bu yöntem kullanılabilir.

Toprak Hazırlaması ve Lavanta Yetiştiriciliğinin İlk Aşaması

Öncelikle lavanta tohumu ekme işlemi yapmadan önce arazinizin pullukla sürülmesi ve ardından çapa ile toprağın bir nebze de olsa havalandırılması gerekmektedir.

Toprağın kireç oranının fazla olması ve gerekli arazi şartlarına uygun hale getirilmesi, lavantadan daha fazla gelir elde etmenizi sağlamaktadır.

Lavantayı tohum olarak ekmek yerine bulunduğunuz bölgedeki İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurarak fidan şeklinde alabilirsiniz. 5-10 cm ebatlarında hazır lavanta fidanı alarak ekim yapabilirsiniz.

Araziniz düz ise 2 yada 2.5 metre arayla sıra halinde ekim, dağlık araziniz varsa yerden kazanmak açısında küme şeklinde ekim yapabilirsiniz.

Traktör ve çapanın rahat girmesi açısından sıralar arasında 2.5 metre bırakmanızda fayda olacaktır. Fidanların arasında ise 25 cm kadar boşluk bırakmanız yine fayda sağlayacaktır.

Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyenler bu işin ne kadar karlı olacağını, pazar ve maliyetini, devlet tarafından yapılan her hangi bir destekleme, teşvik olup olmadığını merak etmektedir. Hemen sizlere bu konu hakkında da bilgiler verelim.

Lavanta Yetiştiriciliği Devlet Desteği Ne Kadar? Teşvik Sunuluyor Mu?

Lavanta yetiştiriciliği yapmak ve devlet tarafından teşvik, destekleme almak istiyorsanız KOSGEB’e başvurmanız gerekmektedir. KOSGEB’e başvurarak lavanta yetiştiriciliği ile ilgili ilk adımınızı atabilirsiniz. Buraya tıklayarak KOSGEB İş Planı Örnekleri adlı makalemizi okuyabilirsiniz. Lavanta yetiştiriciliği kursu yoktur. Kurs gerektirmeyen bir alandır.

Lavanta Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Değerli okurumuz, lavanta ekimi yaparak para kazanmanız mümkündür. Bu işten iyi gelir elde etmek istiyorsanız öncelikle işe büyük girmeniz gerekmektedir. Ne kadar fazla bütçe ile bu işe girerseniz, o kadar fazla kar elde edersiniz.

Lavanta yağının fiyatı yaklaşık 80 euro kadardır. TL olarak hesaplarsak Lavanta yağı 495 – 500 TL yapmaktadır.

2017 yılında lavantanın kurutulmuş haliyle kilosu 17 TL’ye satılmıştır. 2019 yılında lavantanın kilogram fiyatı tahminlere göre 25-30 TL arasında değişmektedir.

1 dönüm üzerine ekilen lavantadan maksimum 300 kilo ürün elde edilmektedir. Bu da yaklaşık olarak dönüm başına 7.000 TL yapmaktadır.

Ortalama 40 dönüm üzerine ektiğinizi düşünürsek 40×300= 12 ton yapmaktadır. Bu da 260 bin TL kadar kazancınızın olacağınız göstermektedir.

Parfüm, temizlik ve ilaç sektöründe oldukça fazla rekabet gören lavantanın pazarı vardır.

Lavanta yetiştiriciliği hakkında sizler için hazırladığımız yazının sonunda Afyon’da Lavanta yetiştiren bir çiftçinin bu konu ile ilgili verdiği bilgileri dikkatle dinlemenizi tavsiye ediyoruz.

Yorum yapın